Støt catalanernes ret til selvstændighed

Nyheder | Lørdag, september 23, 2017 - 16:23

Støt catalanernes ret til selvstændighed

Den Spanske Stats angreb på Catalonien viser de grimmeste sider af staten frem. Bag det parlamentariske demokratis tynde fernis gemmer sig en vilje og evne til at slå ned på alle og enhver, der for alvor udgør en trussel mod magten.

Når catalanerne går til valg den 1. oktober vil et stort flertal formentlig stemme for løsrivelse fra den spanske stat – noget centralregeringen i Madrid altid har kæmpet imod. Og tilsyneladende ser man nu ingen anden løsning end at sætte politiet ind for at rydde partikontorer, beslaglægge kampagnematerialer og meget mere.

At sætte politiet ind mod partier og bevægelser på denne måde lige inden et valg er et brutalt og antidemokratisk angreb på catalanernes ret til selvbestemmelse. Var det sket i Mellemøsten, havde borgerlige politikere stået i kø for at fortælle os, hvordan ”det vestlige demokrati” er alt andet overlegent og at den slags aldrig kan ske her. Men lige nu er den spanske stat i fuld gang med et kup i et af Europas største lande. Så meget for demokratiet.

Men statens angreb på Catalonien handler ikke bare om at udøve magt over et landområde. Det handler om penge. Centralregeringen i Madrid har skyndt sig at overtage den direkte kontrol over Cataloniens finanser, for derved i praksis at sikre gennemførelsen af EU's nedskæringspolitik. Dette viser sig også ved, at det første og fremmest er det venstreorienterede parti CUP (Candidature de Unidad Popular) der er blevet ransaget og fået sit hovedkontor omringet af politiet i over et døgn.

Socialistisk Ungdomsfront støtter Cataloniens kamp for selvstændighed. Ethvert folk skal have mulighed for selvbestemmelse og uafhængighed, fra Vestsahara til Kurdistan, fra Palæstina til Catalonien. Catalanerne har brug for al den internationale støtte, vi kan give dem. Derfor opfordrer vi alle til at deltage i demonstrationen på Bertel Thorvaldsens Plads (lige ved siden af Christiansborg Slotsplads) søndag den 24. september klokken 12 til 13, arrangeret af foreningerne CatalansDK og ANC Dinamarca (læse mere på facebook-begivenheden her).